↑ Tilbage til Det salte køkken

Saltmandler

Mandler er jo en sund snack og jeg elsker de sprøde salte mandler. De fungere også fint som en lille gave som de fleste sætter pris på.

Jeg har fundet en metode som jeg synes er ret enkel og som kan varieres med forskellige smag.

Metoden går ud på at hælde 3-4 dl vand på en pande, tilsætte 1-2 tsk salt, og lade det blive opløst mens panden varmer op. Her kan man også tilsætte andre krydderier, for eksempel rosmarin og hvidløg eller paprika eller chilli. Bare prøv dig frem – Det er ikke alt der fungere lige godt. Jeg har erfaret at ost ikke fungere og at det virker bedst med hvidløgs/løgpulver.

Når saltet er opløst(det bliver det som regel før vandet kommer i kog) så hælder man 200-300 g mandler i. Man kan også øge mængden hvis man vil have større portioner – men man behøver ikke øge vandmænden ret meget. Vandet behøver ikke mere end lige at dække mandlerne.

img_20150606_220315

Nu skal vandet koges væk under let omrøring – dette sikre at salt/krydderier bliver fordelt jævnt på alle mandler.

Forsæt til vandet er helt væk – hvis du har god eftervarme på dit komfur, så sluk lidt før – ellers risikere man at brænde mandlerne på panden og det vil vi ikke.

Når mandlerne er blevet godt tørre i panden, hældes de over på en bageplade med bagepapir. Nu skal de tørre færdig i ovnen på ca 160-170 grader i 18 min.

Pas på med at give mandlerne for lang tid – det er lidt en balancegang mellem sprøde mandler og brændte mandler(og ikke på den gode måde) For mig passer det med at give dem præcis 18 min.

Det lyder jo ret besværligt, men det er det faktisk ikke – man skal bare ikke liiiige gå i gang med andre ting og glemme tiden.

img_20161102_155842

Når mandlerne kommer ud af ovnen skal de have lov til at køle af – jeg snupper gerne nogle stykker mens de stadig er lune.
Hvis de er bagt nok, vil de, mens de køler af, komme med små smæld. Så bliv ikke forskrækket over underlige lyde fra køkkenet i mens 😉
De skal have lov til at køle helt af før de kan gemmes i en lufttæt beholder – hvis de stadig er bare en lille smule lune, bliver de bløde igen.

Hvor længe de kan holde i bøtten er jeg faktisk lidt usikker på – for som regel forsvinder de her i huset i løbet af et par dage. Men de er i hvert fald stadig sprøde efter 3 dage – så meget ved jeg da. Jeg håber de også kan holde længer, da jeg har planer om at bruge dem til advents gaver i år.