↑ Tilbage til Gele, marmelader og sirup

Æblemost

Æblemost er ikke noget der kræver en opskrift – det er saft fra pressede æbler.

Vi begyndte at presse æbler for nogle år siden, bare på helt almindelig husbasis. Det kræver dog at man har lidt udstyr. Man kan også leje udstyr eller tage til andre der har udstyr til det og få sine æbler presset om efteråret.

At lave most er en fin måde at få brugt nogen af alle de æbler som årstiden byder på, hvis man ikke kan nå at spise alle(eller lave gele og grød af dem)

Vores udstyrsstykke består af en kværn købt over nettet og en mindre presse købt i plantorama – i alt har de nok stået os i 1500 kr. men de kan jo brugen år efter år. Vi har så også valgt at modificere et gammelt sofabord, for at gøre det nemmere for os selv.
Så kværnen kan sættes fast på bordet og de kværnede æbler ryger gennem et hul ned i en spand under. Selve pressen kan skrues fast på bordet.

img_20151018_120316

At bruge de “billige” modeller til presning af most har sine udfordringer. Blandt andet har vi fundet ud af at for at kværnen skal kunne kværne æblerne ordentlig(og de skal være kværnet eller kan man ikke presse dem), så skal æblerne skæres i kvarte eller mindre alt efter størrelsen.

Selve pressen har vi også været nød til at “modificere” i form af ekstra plader til presning, da vores erfaring var at de klodser og plader der var med, ikke var nok til at presse æblerne ordentlig.

img_20151018_123531

Sådan en omgang æblepresning er lidt af et dagsprojekt for os. Vi starter med at samle æbler ind – både vores egne og hos naboerne. Vi går gerne efter flere forskellige sorter og vores erfaring er at sure æbler giver en sur most – og det bryder vi os ikke så meget om. Så vi går efter at bruge æbler som smager godt – der skal dog være noget syre for balance.
Vi har også et godt sted i nærheden hvor der er flere gode selvsåede æbletræer langs en mindre vej, hvor vi også henter æbler.

img_20151025_112604

img_20151025_112647

Vi er måske lidt sarte, men vi bruger ikke rådne æbler eller æbler der har orm eller andet skidt i. At de har fejl eller stødmærker betyder ikke noget. Andre steder har jeg set at folk presser alle æbler uanset standen.

Så når vi kommer hjem bliver æblerne først vasket og så skærer vi dem i mindre stykker til kværnen. På den måde kan vi også få sorteret dårlige æbler fra.
Så kværnes æblerne og så bliver det pressens tur til at komme på arbejde.

img_20160924_185353

Æblekvaset lægges i pressen og der fyldes godt op. Allerede her er det en god ide at have noget til at samle saften i, for der kommer noget saft allerede fra starten af.

Så presses der til man ikke kan dreje stangen mere – det kan være nødvendigt at tilføje nogle flere klodser undervejs efterhånden som kvaset bliver presset.

Når kvaset er presset alt det man kan, er det bare at kassere det brugte kvas og få fyldt næste portion i. Det er jo netop en lille presse vi har, så vi er nød til at gentage processen med at presse flere gang for at få presset alle æblerne.

I år fik vi samlet 7-8 spande med æbler(20 l spand) og det gav i alt 30 l. most. Så det var en pæn portion. Vi fryser det meste af det og selvfølgelig får evt. hjælpere og æbledonorer også en andel.

Æblemosten kan også holde sig på glasflasker i køleskabet i 7-10 dage, forudsat at man bruger rene flasker og skyller med atamon(en spiritus som brændevin, vodka og andet i den kaliber kan også bruges, men forvent at det godt kan give lidt smag, samt efterlade alkohol).
Skal det holde sig længere uden at komme i fryseren, så skal det pasteuriseres, hvilket man gør ved at varme flasker og indhold op til over 100 grader, enten i ovn eller vandbad – her skal man være sikker på at man bruger stærke flasker og giver evt damp mulighed for at slippe ud, da overtryk kan resultere i eksploderende flasker.

Det der kommer i fryseren, kan enten være i poser eller i flasker – gerne plastflasker. Igen skal man huske på at væske udvider sig når det bliver frosset, så efterlad plads nok i flaskerne. Det kan desuden anbefales at lade flaskerne stå op med løs låg indtil de er frosne, hvorefter låg strammes og flaskerne kan lægges som det nu passer i fryseren.

img_20151018_134401