«

»

nov 03

Henkogning af tomater og peberfrugter

Inspireret af Camilla Plum har jeg forsøgt mig for første gang med at henkoge flere af mine tomater og peberfrugter i år.

Jeg er lidt fascineret af at kunne gemme diverse grøntsager og andet fra haven til vinteren også uden at det hele skal i fryseren. Min fryser er i hvert fald rigelig fyldt med alverdens ting i forvejen og så synes jeg også der er noget trygt og hyggeligt ved at have glas efter glas stående på hylden i viktualierummet med grøntsager og frugt, klart til at blive taget i brug.

Jeg har tidligere været noget usikker på processen, så jeg har bare holdt mig til marmelader og gele’er, samt mange af de andre opskrifter man ser på nettet involvere trygkoger eller andre anordninger, som jeg som almindelig dødelig ikke lige har liggende. (jeg har ellers en del ting)

Men i den serie af Camilla Plum der har kørt på DR med konservering af alle mulige ting, der kørte for nogle år tilbage(den kan stadig findes på youtube.com), der viste hun en dejlig nem og ligetil fremgangsmåde. Og det er den jeg har prøvet af.

Den starter med en masse grøntsager og rengjorte glas.

img_20160831_100838img_20160827_170749img_20160831_151656

Jeg har valgt at bruge glas med gummipakning, da man kan lukke dem med det samme før de kommer i ovnen, og så sørger gummiringen for at overskydende damp kan slippe ud. (så man undgår eksploderende glas). Jeg havde så også en del af den type glas fra diverse ting der var blevet købt(jeg gemmer gerne glas hvis de kan genbruges) og som var blevet givet til mig fra familien.
Men ellers kan de også skaffes rundt omkring – men kvaliteten kan være tvivlsom, så kig jer for. Jeg går efter at det skal være en stærk og stabil lukning der slutter tæt. Det er nemlig det at glasset kan slutte tæt, der har betydning for om indholdet vil kunne holde sig.

Så er det bare at stoppe glasset godt til med tomater, peberfrugter, hvidløg og krydderurter, samt hvad man ellers har lyst til. Det må gerne fyldes så tæt op som man kan. Så kommer man lidt salt i – mængden afhænger både af smag og størrelse på glasset, men jeg brugte ca ½ tsk til de små glas og 1½-2 tsk i de store.  Derefter hældes der olie på, gerne en god olivenolie, men rapsolie fungere også. Der skal gerne en pæn sjat i.

img_20160831_161258

Derefter lukkes glassene og de er klar til at komme i ovnen ved lav temperatur – lige omkring de 100 – 110 grader. Der skal de så stå til fyldet bobler lystigt – man skal nok regne med at det tager minimum en times tid – gerne mere ved de store glas.
Husk endelig at sætte glassene i en bradepande, da der vil komme væske og olie ud og det er nemmere at rengøre en bradepande frem for hele ovnen.

Når glassene er færdige, så sluk ovnen og lad dem stå i ovnen til de er afkølet. Her skal gummiringen gerne være suget fast hele vejen rundt. Man kan se det ved at kigge fra oven, og så må der ikke være nogen “luftbobler” der bryder gummiringen rundt i kanten.

Fyldet falder sammen, så selvom man har fyldt og stoppet glassene, så ser det ikke ud af meget bagefter.

img_20160831_202059

Nu kan de så stå og se fine ud på hylden til vinter, indtil man beslutter sig for at bruge et glas, evt til sauce oven på pasta eller til en gryderet. De har i øvrigt den sjove egenskab at mens at tingene ser fine og hele ud, så kan man ryste glasset inden man bruger det og så bliver de næsten helt til sovs.

Jeg har endnu ikke smagt mine, men jeg regner med at de nok skal have lidt tilsmagning inden de kommer på bordet alt efter hvad man bruger dem til- men det ville jeg jo alligevel gøre med en dåse hakkede tomater.