«

nov 24

Hyldeblomstsaft

Hver sommer glæder jeg mig til at hylden begynder at blomstre, for det er som regel det første “projekt” om sommeren. I hvert fald den der plejer at starte gelering/sylte sæsonen for mig.

Vi har heldigvis et sted tæt på med mange hyldetræer, hvor vi kan plukke læssevis af fine hvide hyldeblomstskærme. Jeg får næsten altid plukket for mange, men der er heldigvis mere end rigeligt der.

Vi plejer at tage dem når blomsterne er sprunget ud – men heller ikke har været åbne i flere dage- alt efter vejret så har vi mellem 1 uge og 3 uger til at få plukket blomster

img_20160609_132443

Den følgende proces er der forskellige indgangsvinkler til – jeg har også brugt nogle forskellige, men den største forskel jeg har oplevet i smagen afhænger af hvor “stærke” blomsterne er, fremfor den ene eller anden metode.

Det du skal bruge er:

Citronsyre (jeg bruger ca 2 pakker til en 5 l. spand blanding)

En Sukkerlage (jeg bruger rørsukker – ca 1/2 kg. pr. liter vand. man kan selvfølgelig øge mænden af sukker hvis man vil have det sødt)

Blomsterskærme

Øko Citroner(eller i det mindste sprøjtefri) Jeg bruger også gerne lime og appelsin

En stor skål eller spand.

Når man har samlet sine blomsterskærme, skal de “renses” og kommes i skålen eller spanden(alt efter hvad du bruger)
Man banker/ryster hvert enkelt blomsterskærm nænsomt, for at fjerne evt. insekter, men ikke så hårdt at man slår alt pollen ud eller slår blomster af. Gør det gerne udenfor hvis vejret er godt eller et sted der er nemt at gøre rent igen, for der kommer små insekter og pollen ud over det hele.

Så klippes de store stilke af skærmene og blomsterne kommes i skålen/spanden

img_20160609_140436 img_20160609_140448

Fyld godt op med blomsterskærme (2/3 af spand), skær citroner(og lime/appelsin) i både eller skiver og kom dem i – Til mine 5 liter spande bruger jeg nok 2-3 citrusfrugter pr spand. Jeg vil helst ikke have at citrus kommer til at overdøve den sarte hyldeblomst.

Lav sukkerlagen og hæld den over blomster og citroner – jeg bruger ca 2-3 liter pr spand – hvis man ikke har en stor gryde, så lav en mere koncentreret sukkerlage – så kan man supplere op med vand bagefter.

Sukker lagen skal over mens den stadig er helt varm – det er med til at slå evt. bakterier og restende kryb ihjel ( klamt jeg ved det, men svært at undgå når man laver hyldeblomstsaft).

Bland citronsyren i, og rør det sammen så godt man nu kan. Her kan man evt supplere op med mere vand så spanden er hel fyldt.

img_20160609_141857

Nu skal blandingen have lov til at stå og trække tildækket i 3-4 dage en kold sted, som fx køleskabet.

Når blandingen har trukket, så skal saften sies fra. Her er et stoflærred praktisk, men et viskestykke eller en finmasket si kan også bruges.

saften kan bruges derefter, men man kan også vælge at give det et opkog, evt smage til med sukker, og så hælde på skoldede flasker. Så øger man holdbarheden.

Hvis man bruger saften som den er, så hæld den på atamonskyllede flasker(atamon slår uønsket bakterier ihjel). Brug saften i løbet af en uges tid og stil den i køleskabet.
Alternativt, så hæld saften på plastflasker og læg i fryseren. Her må du ikke fylde flaskerne helt op og så skal de fryses stående – evt med et løst låg til de er frosset. Så undgår du sprækkede flasker og løs saft i fryseren. Når de er frosset, så kan låget skrues fast og flaskerne lægges som det nu er mest praktisk.
Så har du også hyldeblomstsaft til vinteren!

20140608_155855

En af mine favorit sommerdrinks er hyldeblomstsaft blandet med danskvand og mynte der er knust med sukker.

img_20160713_201110