«

»

okt 31

Ribsgele

Jeg elsker at lave geleer, gerne i mange afskygninger. Denne her er en klassisker. Hvem kender ikke den traditionelle ribsgele som er fast inventar til mange stege og vildt. Den fungere også rigtig godt i saucer ved at tilføre lidt ekstra sødme og frugtsmag.

Den er meget enkelt at lave, da der kun skal bruges sukker og der skal ingen geleringsmiddel i, da ribs indeholder naturligt pektin som får saften til at gelere.

Man starter med at plukke ribs – de skal ikke være overmodne og der må gerne komme grønne bær med. Husk endelig at stilkene også skal med – det er her der sidder en del af pektinen(Første gang jeg lavede det var jeg alt for omhyggelig og fjernede alle stilkene og så ville det ikke gelere!)

img_20160702_123532img_20160702_122230

Derefter skal de bare i en gryde – hele som de er med stilke og evt knap modne bær. Det vil alligevel blive sorteret fra inden det bliver til gele.

Op i gryden, tilsæt en lille smule vand, bare lige så der er lidt i bunden. Så skal bærrene have lov til at koge op og smide alt deres saft.

img_20160702_131506

Derefter skal bærrene drænes. Dette gøres nemmest ved at bruge et stofklæde – et saftklæde kan købes i de fleste stofforretninger og koster ikke alverdens. Men et gammelt(rent) viskestykke kan også bruges. Bærrene hældes over i klædet, hænges op med en skål under og så skal de bare have lov til at dryppe af.
Det tager minimum et par timer og nogle sværger til at lade det stå natten over.

img_20160702_131920

Det er ikke nødvendigt at bruge en si som jeg har på billedet. Jeg synes bare det er nemmere at lægge stoffet i stien, hælde bærrene i, så noget af saften når at dræne af inden jeg hænger klædet op. Man kan også få hele stativer til at dræne saft, men som i kan se, så går det også helt fint bare med en skabslåge.

Når saften er drænet, måles der hvor meget saft der er blevet, tommelfingerreglen siger 1 litre = 1 kg sukker. Jeg bruger oftest mindre, da jeg ikke synes det behøver at være så sødt- Så oftest bruger jeg kun omkring 600-700 g sukker pr liter saft.

Saften hældes i en gryde hvor der er god plads – så vælg gerne en gryde der kun bliver halv fyldt. Tilsæt sukkeret og rør mens sukkeret bliver opløst, under opvarmning. Når sukkeret er opløst kan saften komme op og koge.

Her er det en god ide at benytte sig af en kold underkop som har stået i køleskabet til at tjekke hvornår saften gelere. Man hælder en lille smule (som i et par dryp fra skeen) på underkoppen og sætter den i køleskabet et minuts tid. Hvis klatten er blevet stiv, så er geleen klar. Hvis den stadig er flydende – så skal saften koges videre. Det kan godt tage en 10 + minutter alt efter hvor stor portion man har gang i.

Sidste trin når geleen har nået geleringspunktet er at hælde den på rene glas – Jeg skolder altid glassene med kogende vand lige inden jeg skal bruge dem, og så er der ikke noget med at rører glas eller låg på indersiden derefter! Ellers risikere man bare at tilføre bakterier og det vil vi ikke have i geleen.

Så hældes saften på glas og låget sættes på med det samme(Her er det en god ide at bruge grydelapper – det er meget varmt!) Når låget er skruet godt fast kan man lige vende glasset på hovedet ganske kort, bare lige vende og sætte ned igen. Så skulle glasset være helt sterilt og man skulle kunne opnå at låget suger sig fast.

En del sværger til at sætte glassene i vandbad for at sterilisere dem. Jeg har aldrig gjort det og har heller aldrig haft problemer med holdbarheden – så længe man ikke åbner glassene før man skal bruge dem!
De har bedst af at blive opbevaret køligt og mørkt, så gerne i en kælder eller i køleskabet.

img_20160702_170726